Σελίδες

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Οιονεί εργασιακή «ομηρία» των συμβασιούχων.

  Όπως είναι γνωστό, χθες, η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή το νόμο του υπουργείου Παιδείας, «Κύρωση Σύμβασης για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ», μέσα στον οποίο εισήχθη τροπολογία για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, με την οποία καταργούνται οι δύο περιορισμοί του ΠΔ Παυλόπουλου: 
α) αυτός βάσει του οποίου για την ανανέωση μιας σύμβασης πρέπει να μεσολαβεί τρίμηνο διάστημα, και 
β) εκείνος με βάση τον οποίο προσμετρείται μέχρι σήμερα ο χρόνος συμβάσεων έργου στις συμβάσεις ΙΔΟΧ (που δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 24 μήνες).
Πρόκειται για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ή για νέο και ξεκάθαρο εμπαιγμό με «κρυφούς» σκοπούς. Σαφώς και το δεύτερο. Και γιατί αυτό;

Αντιγράφουμε από το σχόλιο του ygeionomikoi.gr:
Είναι γνωστό ότι σε μια σειρά υπηρεσίες έχουν προκύψει προβλήματα (ανανέωσης συμβάσεων, πληρωμή εργαζομένων κ.λπ.) από τους περιορισμούς που τίθενται τόσο από διατάξεις του Συντάγματος όσο και από τις προβλέψεις του ΠΔ Παυλόπουλου.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αφού αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τη σύσταση οργανικών θέσεων και την κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό, επιχειρεί να «ξεφύγει» με νομοθετικά τεχνάσματα και να συντηρήσει την εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει το χρονικό μέσα στο οποίο μπορεί να έχει υπό ομηρία εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο.
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ακόμα και αυτή η τροπολογία είναι στον «αέρα», αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα «σκοντάψει» για μια ακόμα φορά στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου ως προς τη νομιμότητά της.
Προφανώς η κυβέρνηση στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει να διατηρήσει την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια των χιλιάδων συμβασιούχων προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για τις μικροπολιτικές και προεκλογικές της επιδιώξεις.

ΕΔΩ το νομοσχέδιο, μετά την ψήφισή του – Στο άρθρο δεύτερο, η τροπολογία.