Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Φτιάχνουν επιτροπή για να εξαφανίσουν το ανθυγιεινό επίδομα!


Μπορεί το κυβερνητικό στρατόπεδο να έδινε όρκους στους εργαζόμενους ότι το ανθυγιεινό επίδομα δεν κινδυνεύει, όμως το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο ήρθε να διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Βεβαίως πριν λίγες μέρες ο κ. Χουλιαράκης είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη αλλά κάποιοι είτε σφύριζαν αδιάφορα είτε ακόμα και πανηγύριζαν γιατί το επίδομα παρέμενε προσωρινά.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου το ανθυγιεινό επίδομα μπαίνει υπό εξέταση από μια 15μελή επιτροπή η οποία από μηδενική βάση θα αποφασίσει ποιοι κλάδοι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποιό ύψος μπορεί να λαμβάνουν ανθυγιεινό επίδομα. Ταυτόχρονα η επιτροπή (η οποία συγκροτείται αποκλειστικά από ανώτατα στελέχη υπουργείων) υποχρεούται να συντάξει μέτρα για τον περιορισμό της επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας στους διάφορους τομείς και κλάδους που η εφαρμογή τους μπορεί να οδηγεί στον περιορισμό ή και την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.

Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή την δήθεν ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και προστασίας,  η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την περικοπή ή το ψαλίδισμα του ανθυγιεινού.

Είναι τραγικό, την ίδια ώρα που τα εργατικά ατυχήματα έχουν αριθμητικά εκτιναχθεί, εξαιτίας της απουσίας μέτρων ασφαλείας αλλά και της εντατικοποίησης στην εργασία, η μνημονιακή κυβέρνηση να σχεδιάζει να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό επίδομα.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο η επιτροπή πρέπει να παραδώσει το αρχικό πόρισμα μέχρι τον Μάιο του 2018 και το τελικό το αργότερο σε ένα χρόνο από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Για να χρυσώσει το χάπι και να περιορίσει τις άμεσες αντιδράσεις το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι το επίδομα καταβάλλεται σε όσους σήμερα το λαμβάνουν έως ότου παραδώσει το τελικό πόρισμα η επιτροπή που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μετά την 1-2-2019.

Είχαμε εκτιμήσει και φαίνεται ότι «πέσαμε μέσα» ότι η Κυβέρνηση, συνεπής στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, θα οδηγούταν στην νομοθέτηση και του προαπαιτούμενου που πρόβλεπε να «μπει χέρι» στο ανθυγιεινό επίδομα.

Επίσης «πέσαμε μέσα» ότι δεν θα βγάλει κάποια απόφαση που θα φωτογραφίζει τις περικοπές πριν να περάσει ο Απρίλης και τελειώσουν τα συνέδρια της ΠΟΕΔΗΝ και της ΠΟΕ – ΟΤΑ προκειμένου να μην στριμωχθούν οι κυβερνητικές παρατάξεις στις δύο ομοσπονδίες.

Δυστυχώς από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Αφού με ευκολία βάζουν χέρι στο δικαίωμα της απεργίας, ψαλιδίζουν τις συντάξεις και τους μισθούς, θα σταματούσαν στο ανθυγιεινό επίδομα;

Αυτή την ώρα όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου η κυβερνητική προσπάθεια να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό να πέσει στο κενό. Επειδή όμως τόσο η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) όσο και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕΔΗΝ (ΑΡΜΑ) δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν την αντίσταση και τον αγώνα, η υπόθεση αυτή περνάει στα πρωτοβάθμια σωματεία και σε κάθε εργαζόμενο. Συντονισμένα μαζί τους εργαζόμενους στους άλλους κλάδους που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα π.χ. εργαζόμενοι στους ΟΤΑ μπορούμε να αποτρέψουμε αυτούς τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Να  διαμηνύσουμε στην κυβέρνηση και σε όσους σχεδιάζουν την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.
Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό – Θα σας τα κόψουμε ΣΥΡΙΖΑ
δείτε τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για το ανθυγιεινό (εδώ)
πηγή:http://ygeionomikoi.gr