Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

1 Ιανουαρίου 1959: Σαν σήμερα η Κούβα άλλαξε τη σελίδα της Ιστορίας.

  Ήταν πρωτοχρονιά του 1959 όταν οι δυνάμεις των Κουβανών επαναστατών μπήκαν θριαμβευτικά στην Αβάνα με επικεφαλής τον Τσε Γκεβάρα. 
 Την προηγούμενη, 31 Δεκέμβρη 1958, ο δικτάτορας Μπατίστα είχε εγκαταλείψει οριστικά τη χώρα αποδεχόμενος την ήττα του. 
Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Γενάρη 1959, φτάνει στην Αβάνα και  ο ηγέτης της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο ο οποίος δηλώνει: 
«Ζούμε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας μας. Η τυραννία έπεσε. Απέραντη είναι η λαϊκή χαρά. Έχουμε όμως ακόμα πολλά να κάνουμε. Δεν έχουμε την αυταπάτη να πιστεύουμε ότι από δω και μπρος όλα θα είναι εύκολα. Ισως στο μέλλον όλα θα ‘ναι ακόμα πιο δύσκολα»…

   Τα λόγια του Κάστρο αποδεικνύονται προφητικά όταν δυο χρόνια αργότερα, τον Απρίλη του 1961, εκδηλώνεται η ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων.
   Οι Κουβανοί τσακίζουν τους εισβολείς και υπό τις επευφημίες μιας τεράστιας διαδήλωσης ο Κάστρο ανακοινώνει την εθνικοποίηση όλων των Αμερικάνικων πολυεθνικών και ανακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

 «Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πεντάλ, θα πέσουμε».

 «Αρχισα την επανάσταση με 82 άτομα. Θα το ξανάκανα, ακόμη και με 10 ή 15 και με ακλόνητη πίστη. Δεν έχει σημασία πόσο μικρός είσαι, αν έχεις πίστη και σχέδιο δράσης».

 «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν».
  
Φιντέλ Κάστρο