Σελίδες

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Παιχνίδια στις πλάτες των επικουρικών.

  Παιχνίδια στις πλάτες των επικουρικών φαίνεται ότι παίζονται με την ανοχή, αν όχι με την παρότρυνση, της Κυβέρνησης με αφορμή την ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων τους μέχρι τις 31-12-2018.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάρεδροι αρνούνται να υπογράψουν εντάλματα πληρωμής μισθοδοσίας σε επικουρικούς εργαζόμενους και γιατρούς που οι συμβάσεις τους υπερβαίνουν το 24μηνο. Διοικήσεις Νοσοκομείων αξιοποιώντας την άρνηση των παρέδρων καλούν αυτούς τους επικουρικούς να υπογράψουν νέες συμβάσεις όχι μέχρι τις 31-12-2018 όπως προβλέπει ο νόμος αλλά μέχρι την ημερομηνία που ο καθένας επικουρικός συμπληρώνει 24μηνο.

Καταγγελίες που επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς φτάνουν από Σωματεία εργαζομένων σε μια σειρά Νοσοκομεία στην Κρήτη.
Αδιευκρίνιστο παραμένει πως θα λυθεί το πρόβλημα της πληρωμής που έχει προκύψει σε μια σειρά νοσοκομεία για τις περιπτώσεις επικουρικών (που είναι ο μεγαλύτερος όγκος) που η θητεία τους ούτως ή άλλως έχει ξεπεράσει το 24μηνο και βρίσκονται στα Νοσοκομεία για 3 ή και 4 χρόνια.
Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ως «αθώα περιστερά», που ναι μεν έχει την βούληση να παρατείνει τις συμβάσεις αλλά για τα προβλήματα που δημιουργούνται φταίνε κάποιοι που συστηματικά την υπονομεύουν.
Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών, έγκαιρα είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο να προκύψουν προβλήματα πληρωμής των επικουρικών στην περίπτωση που η θητεία τους υπερέβαινε το 24μηνο, έχοντας την εμπειρία από την τακτική που ακολούθησε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τόσο με δημοσιεύματα αλλά και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, είχαμε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εγκαταλείψει την τακτική διεύρυνσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και να προχωρήσει στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην εργασία όσων εργάζονται σήμερα ως επικουρικοί.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, έχει εγκαταλείψει κάθε σκέψη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επιμένει να κρατά ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους στα Νοσοκομεία με διάφορες ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Την τακτική του στρουθοκαμηλισμού σε αυτό το ζήτημα κρατά και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, που ενώ είναι λαλίστατη για κάθε τι που θεωρεί ότι υπηρετεί τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, σιωπά μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις από τα Σωματεία για να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Η πάλη για την διασφάλιση της εργασίας των επικουρικών και ο συντονισμένος αγώνας για μόνιμες προσλήψεις, πρέπει να τεθούν στις άμεσες προτεραιότητες των Σωματείων των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία.
πηγή: http://ygeionomikoi.gr