Σελίδες

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Όλοι και όλες, αύριο Τρίτη 19/9, στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ ώρα 12:30 έως 3μμ.

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση στη 1 μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος
Ούτε βήμα πίσω.  
Κανένας και καμία συνάδελφος  δεν θα γίνει απεργοσπάστης 

Δεν αξιολογούμαι - δεν αξιολογώ.    Απέχω - απεργώ!
Η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων έχει στριμώξει μια δεύτερη μνημονιακή κυβέρνηση, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτήν τη φορά μετά το φιάσκο του Μητσοτάκη, το 2014.
Η απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση», που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τον προηγούμενο Μάρτιο και στην οποία συμμετέχει περίπου το 90% των δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκει απήχηση γιατί έχουν αποκαλυφθεί όλες οι παγίδες του Ν.4369/2016 και οι πολιτικοοικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, των δανειστών και του κεφαλαίου. Δεν πρόκειται για μια «απλή, δίκαιη κι αθώα» διαδικασία, όπως παρουσιάζεται. Όταν οι «δανειστές», το ΔΝΤ και η ΕΕ ενδιαφέρονται διακαώς για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο και αποτελεί προαπαιτούμενο για την γ’ αξιολόγηση (της κυβέρνησης αυτήν τη φορά), τότε, προφανώς, για καλό δεν είναι.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ανάγκασαν την κυβέρνηση να δώσει τρεις παρατάσεις για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», αλλά στις 8 Αυγούστου εξέπνευσε άκαρπη κι η τελευταία. Και η Όλγα Γεροβασίλη, υπό την πίεση της δικής της αξιολόγησης, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα και να ετοιμάσει «νέα μέτρα». Η κυβέρνηση, αφού δεν έπεισε, δοκιμάζει τη μέθοδο των εκβιασμών και της τιμωρίας με «καινοτόμες» πρακτικές, που έρχονται κατευθείαν όμως από σκοτεινές και αυταρχικές εποχές του παρελθόντος. Δεν καταφεύγει στα δικαστήρια, όπως η προκάτοχός της ΝΔ, με υπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, που επιχείρησαν να βγάλουν την τότε απεργία-αποχή, παράνομη και καταχρηστική.
Η κ. Γεροβασίλη κάνει κάτι χειρότερο: καταθέτει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, μόνο όσοι σπάσουν την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ και δεκάδων ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων και υποταχτούν στις εντολές της κυβέρνησης θα μπορούν να γίνουν προϊστάμενοι και διευθυντές! Και μάλιστα, ο βαθμός της «αξιολόγησης» δεν θα μετρήσει, αρκεί μόνο μια βεβαίωση της τήρησης των υποχρεώσεων από την οικεία Δ/νση Προσωπικού ή Διοικητικού για να γίνει κάποιος υποψήφιος προϊστάμενος. Κάτι σαν εκείνες τις… παλιές δηλώσεις φρονημάτων! Η τροπολογία Γεροβασίλη προωθεί επιπροσθέτως τη λογική να περιφρονείς τους υφισταμένους σου, αν οι επιλογές τους εμποδίζουν την ανέλιξή σου. Γιατί προτρέπει τον προϊστάμενο να τους «αξιολογήσει» ακόμα κι αν οι ίδιοι αρνηθούν, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία-αποχή, να δώσουν οικειοθελώς τα στοιχεία τους στον προϊστάμενο.
Όσο για τις επιφάσεις δημοκρατίας που τις είχαμε εντοπίσει και αναφέρει από την αρχή, όπως η «συμβουλευτική συνέντευξη» (άρθρο 19), η τροπολογία τη μετατρέπει σε προαιρετική, γιατί κυβέρνηση και δανειστές βιάζονται να παραδώσουν το Δημόσιο στους ιδιώτες «επενδυτές» και δεν έχουν τώρα χρόνο για τέτοιες… πολυτέλειες. «Αξιολόγηση» όπως-όπως, να τελειώνουμε, είναι η φιλοσοφία της κυβέρνησης.
Αυτή η τροπολογία αποδεικνύει πιο ξεκάθαρα, αυτό που ο ίδιος ο νόμος 4369/2016 ήθελε να εισάγει: το Δημόσιο θα διοικείται μόνο από τους υπάκουους στο σύστημα, που θα είναι πρόθυμοι να υλοποιούν τις επιλογές της «αγοράς» και όχι του κοινωνικού συνόλου. Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική τροπολογία, που έρχεται σε σύγκρουση με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας 87 και 98, αλλά και με τις διατάξεις του 1264/82 και μας γυρίζει πίσω σε μαύρες εποχές.
Η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή επεμβαίνει στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ιδιαίτερα στο δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων και για πρώτη φορά θεσμοθετεί ποινές και διακρίσεις σε βάρος απεργών. Το «δόγμα» της κυβέρνησης, ότι όποιος προϊστάμενος απεργεί δεν ξαναεπιλέγεται, ανοίγει θεσμικά έναν επικίνδυνο δρόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αλήθεια ποιο θα είναι το επόμενο αυταρχικό βήμα; Μήπως όσοι ασκούν το απεργιακό τους δικαίωμα δεν θα έχουν δικαίωμα σε προαγωγές, μισθολογική εξέλιξη, ακόμα και να απολύονται;
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση «κόπτεται» για τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης, η παραπάνω τροπολογία αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων και παρά τις δημαγωγικές διακηρύξεις αποκαλύπτει τον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατήφορο που ακολουθεί προκειμένου να περάσει την πολιτική της.
Το ΜΕΤΑ έχει δώσει όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία της απεργίας-αποχής από την αρχή, όταν κάποιοι δίσταζαν ή διατύπωναν μεσοβέζικες απόψεις. Και επιμένουμε, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να μην κάνουν ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Καμιά συμμετοχή στην «αξιολόγηση» που προωθεί τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν στον αγώνα των εργαζόμενων στο Δημόσιο απέναντι στις πολιτικές που θέλουν την πλήρη διάλυση του δημοσίου και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
Αυτή η μάχη είναι κρίσιμη, όχι απλά για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που δεν είναι καθόλου αμελητέα, αλλά για να ωφεληθεί το σύνολο του κόσμου της δουλειάς και να μη δημιουργηθεί το «επιτελικό – ευέλικτο δημόσιο» των… ιδιωτών, με τις πανάκριβες και ανεξέλεγκτες υπηρεσίες, που δε διασφαλίζουν ποιότητα και ασφάλεια στις όποιες παροχές ή προϊόντα, παρά μόνο κέρδη για τους ίδιους. Αυτός ο αγώνας αφορά όλους, για να έχει η κοινωνία μας δημόσιες υπηρεσίες, καλύτερες και δωρεάν και να μην πέφτει στα νύχια της «αγοράς» και των ιδιωτών.
Συμμετέχουμε μαζικά στη στάση εργασίας
και στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ,
στις 19 Σεπτέμβρη, ώρα 1 μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος