Σελίδες

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Το Υπουργείο Υγείας διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς στη διάλυση των κυτταροστατικών

Αποφεύγει να πάρει μέτρα και φορτώνει τη διάλυση αποκλειστικά στις πλάτες των Νοσηλευτών
  Με μια εγκύκλιο, που φαίνεται ότι γράφτηκε στο πόδι (Δείτε εδώ) και υποκρύπτει ταυτόχρονα πολλές σκοπιμότητες, επιχειρεί να «αντιμετωπίσει» ο κ. Πολάκης τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων.

Η εγκύκλιος αυτή φαίνεται ότι στηρίχθηκε σε δύο αποφάσεις που πήραν αντίστοιχα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) και το διορισμένο από την Κυβέρνηση, Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ).

Η απόφαση του κ. Πολάκη, με την ασάφεια που την διαπερνά, φαίνεται ότι διατηρεί το σημερινό status quo. Δεν δίνει λύση και δεν βάζει τάξη στο θέμα της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων ούτε βεβαίως δίνει κατευθύνσεις στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στην χορήγησή τους.


Μνημείο προχειρότητας φαίνεται ότι είναι και η απόφαση του ΚΕΣΥ αφού πέρα από μια απεραντολογία και κρίσεις χωρίς καμία τεκμηρίωση περιέχει και κελεύσματα για προσαρμογή των επιστημονικών δεδομένων στην στενότητα που αντιμετωπίζει  η χώρα…

Συγκεκριμένα με την απόφασή του ο κ. Πολάκης:

  1. Αναγνωρίζει μεν ότι είναι άκρως απαραίτητη η ανάπτυξη και στελέχωση κεντρικών μονάδων διάλυσης κυτταροστατικών στα Νοσοκομεία αλλά δεν τα υποχρεώνει να τις δημιουργήσουν(!) ούτε βάζει κάποιο δεσμευτικό χρονικό όριο. Έτσι η δημιουργία κεντρικών μονάδων, παραμένει με την απόφαση του κ. Πολάκη, ως ευχή!
  2. Αφήνει το περιθώριο, η διάλυση των κυτταροστατικών να  συνεχίσει να γίνεται στα νοσηλευτικά τμήματα με πρόσχημα ότι μπορεί να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμός. Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς θα συνεχιστεί με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των νοσηλευτών που τα διαλύουν. Επίσης η διατήρηση αυτού του καθεστώτος είναι «βούτυρο στο ψωμί» των φαρμακευτικών εταιριών αφού με αυτόν τον τρόπο αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από τα φάρμακα που περισσεύουν και πετιούνται.
  3. Δεν παρεμβαίνει καθόλου στο ζήτημα της χορήγησης των κυτταροστατικών αφού δεν προβλέπει διαδικασίες διαχείρισης των συσκευασιών που χρησιμοποιήθηκαν ούτε βεβαίως προβλέπει την διαμόρφωση ειδικών χώρων για την αποβολή τους από τους ασθενείς που τα λαμβάνουν (ειδικές τουαλέτες).
  4. Δεν οριοθετεί τον κλάδο που θα κάνει τη διάλυση των κυτταροστατικών. Με την ασάφεια που την διακρίνει στο συγκεκριμένο θέμα, διατηρείται ουσιαστικά το σημερινό καθεστώς που όλα τα έχει φορτωθεί το Νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμα και η αναφορά που υπάρχει για την εμπλοκή του Φαρμακείου στη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας διάλυσης περιορίζεται αποκλειστικά στην επιστημονική ευθύνη.
  5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων που διαλύουν και χορηγούν τα κυτταροστατικά φάρμακα. Συγκεκριμένα δεν προβλέπονται ούτε μειωμένα ωράρια, ούτε βεβαίως το προσωπικό να απομακρύνεται μετά από συγκεκριμένο χρόνο εργασίας από τη μονάδα. (οι κίνδυνοι στην κεντρική μονάδα μπορεί να περιορίζονται αλλά δεν μηδενίζονται!)

Η παρέμβαση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (όπως είναι η διάλυση των κυτταροστατικών) απαιτεί μέτρα που θα αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα και όχι αποσπασματικά όπως κάνει η συγκεκριμένη απόφαση που εξέδωσε το Υπ. Υγείας. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνεται χωρίς έναν ουσιαστικό διάλογο ούτε μπορεί να είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων και μονομερών τοποθετήσεων από φιλικά στην πολιτική ηγεσία όργανα.

Για το θέμα των κυτταροστατικών, έκαναν εισηγήσεις-παρεμβάσεις στο ΚΕΣΥ, εκτός από το φιλοκυβερνητικό ΕΣΑΝ, οι Ενώσεις των Φαρμακοποιών ΠΕΦΝΙ και ΠΕΦ και η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας. Όμως το υπουργείο Υγείας, κλείνοντας το μάτι στα φιλικά σε αυτό όργανα,  αναφέρει στην απόφασή του μόνο το ΕΣΑΝ για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία με ποιους διαβουλεύεται…

Δεν μπορούμε βεβαίως να μην αναφερθούμε στην απόφαση του ΚΕΣΥ που κατά τη γνώμη μας το μόνο που έρχεται να κάνει είναι να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς και να «βγάλει» την πολιτική ηγεσία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της διεκδίκησης των  Νοσηλευτών να απαλλαγούν από τη διάλυση των κυτταροσταικών φαρμάκων.

Αξίζει επιπρόσθετα να σχολιάσουμε και την πρωτοφανή τοποθέτηση του ΚΕΣΥ ότι η «τεχνική» διαδικασία της διάλυσης μπορεί να γίνει από προσωπικό οποιασδήποτε ειδικότητας. Αλήθεια το να νίπτει τας χείρας του το ΚΕΣΥ στο θέμα και να ισορροπεί ανάμεσα στους διάφορους κλάδους  είναι επιστημονική τοποθέτηση; Επιπλέον από πότε ένα επιστημονικό όργανο όπως το ΚΕΣΥ παίρνει τις αποφάσεις του όχι με επιστημονικά κριτήρια αλλά με βάση τις «παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες»;

Θα υποκύψουμε βεβαίως στον πειρασμό να μιλήσουμε για το διορισμένο από την Κυβέρνηση Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) το οποίο  δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα.  Ενώ το πάγιο αίτημα των εργαζομένων είναι η δημιουργία κεντρικής μονάδας χωρίς την εμπλοκή των Νοσηλευτών στη διάλυση των φαρμάκων, η Διοίκηση του ΕΣΑΝ με την απόφασή της συναίνεσε ουσιαστικά στη συνέχιση του υφιστάμενου και απαράδεκτου καθεστώτος. Συγκεκριμένα στην απόφασή του αναφέρει «Τα κυτταροστατικά να παρασκευάζονται στο φαρμακείο του νοσοκομείου (ειδική μονάδα διάλυσης φαρμάκων), το οποίο διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τον ασφαλή τους χειρισμό και ειδικούς στην παρασκευή φαρμάκων. Για τις περιπτώσεις που απαιτείται εκτάκτως η διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων είναι δυνατό να γίνεται στα νοσηλευτικά τμήματα εφ’ όσον διαθέτουν ειδικό χώρο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, εκπαιδευμένο προσωπικό (ιατρικό ή νοσηλευτικό) και όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ώστε να μην εκτίθενται σε κίνδυνο για την υγεία και ασφάλειά τους.

Δηλαδή ούτε θέση παίρνουν για το ποιοι είναι οι ειδικοί για την παρασκευή των φαρμάκων ενώ με πρόσχημα ότι μπορεί να υπάρχουν έκτακτες περιπτώσεις επιτρέπουν τη διάλυση των κυτταροστατικών στα τμήματα από νοσηλευτές. Τέτοια υποστήριξη μάλλον δεν την έχουν ανάγκη οι Νοσηλευτές. Βεβαίως δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από ένα συμβούλιο που μέλη του καθημερινά συναγωνίζονται ποιος θα προωθήσει περισσότερο στα social media τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας.

Το Υπ. Υγείας ας αφήσει λοιπόν τις σκοπιμότητες και ας ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα αυτό που σχετίζεται πρώτα απ’ όλα με την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης μπορεί να είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, απαιτείται άμεσα να υπάρξει αντίστοιχη απόφαση που να καθορίζει επακριβώς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την διάλυση και χορήγηση αυτών των φαρμάκων και να θέτει υποχρεωτικότητα και περιοριστικά χρονικά όρια για την δημιουργία κεντρικών μονάδων διάλυσης των κυτταροστατικών. Επιπλέον στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να υπάρξουν και μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που θα ασχολούνται στον τομέα αυτό που σχετίζονται με το χρόνο εργασίας και την διάρκεια παραμονής στο συγκεκριμένο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, τα Σωματεία των Νοσοκομείων πρέπει να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, να απαιτήσουν την λειτουργία κεντρικής μονάδας διάλυσης με αντίστοιχη στελέχωση και να αποτρέψουν την διάλυση των φαρμάκων στα τμήματα. Να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων καθώς επίσης και μέτρα που θα επιτρέπουν την ασφαλή χορήγηση των κυτταροστατικών φαρμάκων.

Δείτε εδώ την απόφαση του ΕΣΑΝ(Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής)

Δείτε εδώ την απόφαση του ΚΕΣΥ(Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας)

πηγή: http://ygeionomikoi.gr