Σελίδες

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

90 χρόνια από τη γέννηση του Φιντέλ Κάστρο

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες φιντελ καστρο "Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πεντάλ, θα πέσουμε.
 Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν.
 Άρχισα την επανάσταση με 82 άτομα. Θα το ξανάκανα, ακόμη και με 10 ή 15 και με ακλόνητη πίστη. Δεν έχει σημασία πόσο μικρός είσαι, αν έχεις πίστη και σχέδιο δράσης."

Φιντέλ Κάστρο


 Σήμερα, 13 Αυγούστου 2016, η Κούβα γιορτάζει τα 90ά γενέθλια του ηγέτη της, του ανθρώπου που την απελευθέρωσε από τον δικτάτορα Μπατίστα.
Διαβάστε - μεταξύ άλλων - για το σύστημα υγείας της Κούβας και δείτε βίντεο με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Φιντέλ Κάστρο

  Ο Φιντέλ Κάστρο γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στο Μπιράν. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Στην εξέγερση του Σαντιάγκο ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Το 1955 κατέφυγε στις ΗΠΑ από όπου προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Εξαιτίας της αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, κατέφυγε στο Μεξικό. Από εκεί, με λίγους άνδρες αποβιβάστηκε στην Κούβα, στις 2 Δεκεμβρίου 1956 και ανέβηκε στα βουνά.
Στο Μεξικό όμως έμελλε να συναντήσει, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ, έναν γιατρό που έγινε το σύμβολο της επανάστασης, Τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μαζί, οργανώνουν νέο επαναστατικό κίνημα.
fidel 7
Στις 31 Δεκεμβρίου, ο δικτάτορας Μπατίστα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κούβα και την Πρωτοχρονιά του 1959, η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή, με την επανάσταση να έχει θριαμβευτική κατάληξη.

Στις 2 Ιανουαρίου 1959 ο θριαμβευτής Φιντέλ εκφωνεί λόγο στο Σαντιάγο και ξεκινά το ταξίδι του προς την Αβάνα. Σε κάθε πόλη και κάθε χωριό, τυγχάνει αποθεωτικής υποδοχής από τους πολίτες. Στις 8 Ιανουαρίου 1959 ο Κάστρο μπαίνει στην Αβάνα όπου τον υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί.
fidel 3

Οι αγώνες του Φιντέλ Κάστρο δεν θα σταματήσουν εκεί. Οι Κουβανοί στέκονται στο πλευρό του και τον στηρίζουν.
 Αν σταματήσουμε να κάνουμε πετάλι θα πέσουμε» είχε πει, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται για το καλό της χώρας του και του λαού του.
Για την υγεία και την παιδεία στην Κούβα.
Πρέπει κανείς να λάβει υπ` όψιν του το γεγονός ότι η Κούβα είναι αποκλεισμένη εμπορικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά (εμπάργκο) από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες και ενώσεις, από το 1960. Ο λόγος είναι προφανής: Να ηττηθεί η επανάσταση. Όμως ο ηρωϊκός λαός της Κούβας όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά στήριξε με περισσότερο πάθος και αυταπάρνηση την Επανάσταση και τις επιλογές της επαναστατικής κυβέρνησης, κόντρα στούς εκβιασμούς και τη "θηλειά" των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και της Δύσης. (Στην Ιστορία υπάρχουν και άλλα παραδείγματα...βλέπεις!)

 Η Κούβα πέτυχε την οικοδόμηση ενός συστήματος υγείας και παιδείας που παρόμοιό του δεν υπάρχει παγκοσμίως. Ο Φιντέλ Κάστρο άλλωστε, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, έθεσε ως προτεραιότητά του την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την άνθηση της παιδείας. Όπως έλεγε ο ίδιος, το μέλλον θα είναι λαμπρό, αν τα νέα παιδιά μάθουν την ιστορία τους.
  Η  ιατρική περίθαλψη είναι καθολική και δωρεάν. Η Κούβα (με πληθυσμό ίδιο με την Ελλάδα)  έχει 535.000 εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης και κάθε πολίτης έχει επίσημα  τον  οικογενειακό του γιατρό. Αν ένας ασθενής δεν κάνει ένα τσεκ-απ, ο γιατρός αναμένεται να μάθει το γιατί.
Το 1983, ο Φιντέλ Κάστρο επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Pedro Kouri, το κορυφαίο νοσοκομείο τροπικών ασθενειών της Κούβας, για να ακούσει μια παρουσίαση για την ελονοσία και το δάγγειο πυρετό. Όταν τελείωσε, ρώτησε ξαφνικά, «Γκουστάβο, τι κάνεις για να κρατήσεις το AIDS  μακριά από την Κούβα;» Ο Δρ Γκουστάβο Κουρί, γιος του ιδρυτή του ιδρύματος, είπε: «Πρόκειται για μια νέα ασθένεια. Δεν ξέρω καν αν παράγεται από βακτήρια, ιούς ή μύκητες. Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σε αυτό. Έχει αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε λίγες περιπτώσεις στην Ευρώπη. Θα χρειαστεί χρόνος για να ξέρει κανείς πόσο μεγάλο είναι.»

Ο  Φ. Κάστρο απάντησε: «Νομίζω ότι θα είναι η επιδημία του αιώνα μας. Και είναι δική σας ευθύνη, Γκουστάβο, για να σταματήσει πριν γίνει μείζον πρόβλημα κι εδώ. " Αυτό ήταν δύο χρόνια πριν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει επίσημα τη λέξη AIDS.

Έτσι, το ιατρικό δυναμικό της Κούβας αντέδρασε γρήγορα. Το πρώτο βήμα ήταν να πετάξει  όλες τις εισαγόμενες μονάδες αίματος (20.000 μονάδες).  Με τον τρόπο αυτό απόφυγαν την καταστροφή που υπέστησαν οι αιμοφιλικοί  πληθυσμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. 
 Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Κούβα εξάλειψε τη μετάδοση του AIDS από μητέρα σε παιδί.
Αν και η συγκεκριμένη είδηση πέρασε «στα ψιλά», σίγουρα αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις στο χώρο της Ιατρικής – και όχι μόνο. Επίσης, και όσον αφορά τα της Ελλάδας, μάλλον «ταιριάζει γάντι»  με την προσπάθεια τρομοκράτησης, πως αν δηλ. παραστρατήσουμε από τον δρόμο της ΕΕ και του ευρώ θα γίνουμε σαν κάτι τρομερά υποβαθμισμένες χώρες όπως η … Κούβα. Για να δούμε κατά πόσον ισχύει η παραπάνω «απειλή».
Στις 30 Ιούνη 2015 λοιπόν, η Κούβα, το «νησί της Επανάστασης», το «επίμονο» «καρφί» στο «μάτι» του γιάνκικου ιμπεριαλισμού, αυτοί οι «πειρατές» της Καραϊβικής που καταφέρνουν ακόμη να κλέβουν μόνο …τον ύπνο των αφεντικών παγκοσμίως, είναι και επίσημα, μέσω της σχετικής κήρυξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί!

Σύμφωνα με την Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ «η εξάλειψη της μετάδοσης ενός ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο θέμα της δημόσιας υγείας». «Είναι μια μείζονος σημασίας νίκη στον μακρύ αγώνα μας κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μιας γενιάς χωρίς AIDS».

Η επιτυχία αυτή της Κούβας «δείχνει ότι μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι δυνατή και πράγματι είναι το κλειδί της επιτυχίας, ακόμη και για την καταπολέμηση τόσο τεράστιων προκλήσεων όπως το AIDS», υπογράμμισε και η δρ Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Η εξάλειψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί «αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να τερματιστεί η πανδημία του AIDS και αναμένουμε η Κούβα να είναι, ανάμεσα σε πολλές χώρες, η πρώτη που επιτυγχάνει να τερματίσει την επιδημία αυτή στα παιδιά», δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ, γενικός διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS).
 To 54% του Προϋπολογισμού της Κούβας σε Υγεία και Εκπαίδευση.
Οι πόροι του προϋπολογισμού που διατέθηκαν το 2015 για κοινωνική ασφάλιση επέτρεψαν την αύξηση της μέσης σύνταξης, από την οποία επωφελήθηκαν 1.675.225 συνταξιούχοι.
Η Υπουργός Οικονομικών και Τιμών Λίνα Πεδράσα ενημέρωσε το κουβανικό κοινοβούλιο ότι το 54% του Κρατικού Προϋπολογισμού το 2015, διατέθηκε στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Μιλώντας στην ολομέλεια της 7ης τακτικής Συνόδου της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, η υπουργός δήλωσε ότι τον περασμένο χρόνο εξασφαλίστηκαν όλες οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες στον πληθυσμό, καλύπτοντας τις ανάγκες του.

Πρόσθεσε επίσης ότι όλοι εργάστηκαν σκληρά στον τομέα της υγιεινής  και για καταπολέμηση φορέων νοσημάτων απέναντι σε διάφορα επιδημιολογικά γεγονότα που έπληξαν την περιοχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κείμενο που παρουσιάστηκε, διατέθηκαν 1.117 εκατομμύρια πέσος (44.678.000 δολάρια) για την επιδότηση φυσικών προσώπων για κατασκευαστικές εργασίες σε κατοικίες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Εκπαίδευση για Όλους στον Κόσμο - 2015 (EFA) της UNESCO, στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, η Κούβα είναι η μόνη χώρα που κατάφερε να επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Η Κούβα έχει επενδύσει στην διαμόρφωση δασκάλων και έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • Επιπλέον, η γενική διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ) Μάργκαρετ Τσάν, αξιολόγησε το σύστημα υγείας της Κούβας ως παράδειγμα προς μίμηση για την ικανότητα και την βιωσιμότητά του να αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

  • Η Τσαν επεσήμανε επίσης το ρόλο που διαδραμάτισαν οι επαγγελματίες υγείας του νησιού, κατά την διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα στις χώρες της Αφρικής.

FIDEL EKSW 
Με πληροφορίες από:cnn.gr, toperiodiko.gr, http://cubaniagriega.blogspot.gr, http://tvxs.gr, el.wikipedia.or,   .imerodromos.g
Φιντέλ Κάστρο - Μίκης Θεοδωράκης
 ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ - ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Με αφορμή τα γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος σήμερα έκλεισε 90 χρόνια ζωής, δημοσιεύουμε ένα βίντεο με τον κομμουνιστή ηγέτη και τον Μίκη Θεοδωράκη. Περιέχει πλάνα από παλιότερη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, στην Κούβα, και δηλώσεις του Φιντέλ.
Μεταφράζουμε τις δηλώσεις του Φιντέλ Κάστρο, που θα δείτε στο βίντεο:
«Πιστεύω ότι η μουσική είναι ακόμα πιο δύσκολη από την πολιτική. Η απόδειξη είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί στον κόσμο και λιγότεροι μουσικοί. Υπάρχουν, όμως, ακόμα λιγότεροι επαναστάτες καλλιτέχνες, αν και οι καλλιτέχνες γενικά εύχονται την επανάσταση. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που δεν είναι επαναστάτες. Έτσι, το ποσοστό των επαναστατών καλλιτεχνών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των πολιτικών».