Σελίδες

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πως εξανεμίζεται ο μισθός μας, με τα νέα μέτρα.

...και τι έγινε να αυξηθεί το τηλέφωνο 2-3 ευρώ;
Και τι έγινε να μειωθεί το αφορολόγητο για 700-800 ευρώ;
Και τι έγινε να προστεθούν άλλα 5-6 λεπτά στην αμόλυβδη τώρα μάλιστα που οι διεθνείς τιμές είναι χαμηλά;
...είναι μερικά από τα επιχειρήματα που ακούγονται από βουλευτές της πλειοψηφίας.
Όμως, για να μην...αδικούμε, έχουμε και θρήνους. Σωστά διαβάσατε: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος  Γιώργος Δημαράς, είπε-μεταξύ άλλων- στη βουλή: «θρηνώ γιατί το 50% της δημόσιας περιουσίας παραδίδεται σε ξένους, θρηνώ γιατί θα ψηφίσω μέτρα αν και δεν θέλω αλλά δεν έχω άλλη προοπτική».

Από την άλλη, οι βουλευτές της μνημονιακής αντιπολίτευσης, χύνουν κροκοδείλεια δάκρυα για την περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού.  Δεν μπαίνουν όμως στον κόπο να μας εξηγήσουν γιατί εκλιπαρούσαν την κυβέρνηση να υπογράψει "με κλειστά μάτια"  το 3ο μνημόνιο (το οποίο και ψήφισαν) προκειμένου να "μείνουμε Ευρώπη".
Κυβέρνηση και μνημονιακή αντιπολίτευση υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Αμφότεροι υπηρετούν πιστά το δόγμα του "Ευρωμονόδρομου". «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» μας λένε, προσπαθώντας να μας πείσουν ώστε να αποδεχόμαστε παθητικά την εξαθλίωσή μας...εις τον αιώνα τον άπαντα.
Η ιστορία όμως-σε πείσμα όλων των υποταγμένων- γράφεται με: «ΟΧΙ».
Οι νίκες των εργαζομένων και των λαών -όπου γης- προέκυψαν όταν αυτοί  επαναστάτησαν ενάντια στη λογική των...μονόδρομων.
Εμείς οι εργαζόμενοι, ούτε θρηνούμε ούτε υποτασσόμαστε: Αντιστεκόμαστε.
Αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε ώστε να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και όποιους τις εφαρμόζουν.
Το παράδειγμα που ακολουθεί, δείχνει πώς ένας μέσος πολίτης με μισθό των 810 ευρώ τον μήνα, κινδυνεύει να χάσει το 10% του μισθού του.

1. Από τον μισθό των 1000 ευρώ μεικτά, έμεναν μέχρι τώρα καθαρά περίπου 810 ευρώ λόγω φόρου (36 ευρώ τον μήνα) και ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, οι καθαρές αποδοχές θα περιοριστούν στα 790 ευρώ λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα αλλά και της μείωσης του αφορολογήτου από τα 9550 ευρώ στα 8600 ευρώ. Πρώτη απώλεια: περίπου 20 ευρώ τον μήνα.
2. Αν ο μισθωτός ξοδεύει 500 ευρώ σε προϊόντα και υπηρεσίες που υπάγονται στον ΦΠΑ 23%, με την αλλαγή του συντελεστή στο 24% θα χαθούν τουλάχιστον 5-6 ευρώ τον μήνα επιπλέον.
3. Ο λογαριασμός του τηλεφώνου, θα ακριβύνει κατά 3-4 ευρώ ανάλογα και με το «πακέτο» σταθερής τηλεφωνίας και internet.
4. Ο λογαριασμός της συνδρομητικής τηλεόρασης, θα ακριβύνει κατά περίπου 3-5 ευρώ τον μήνα.
5. Η τιμή της αμόλυβδης θα ακριβύνει κατά 5 λεπτά. Έτσι, αν καταναλώνονται περίπου 120 λίτρα τον μήνα, η κάλυψη της ίδιας απόστασης θα κοστίζει περίπου 6 ευρώ τον μήνα επιπλέον.
6. Αν ο εργαζόμενος καπνίζει, την έχει… βάψει. Και ένα πακέτο την ημέρα να καταναλώνει, η μηνιαία επιβάρυνση φτάνει στα 15 ευρώ.
7. Περίπου 5-6 ευρώ τον μήνα θα χαθούν αν ο εργαζόμενος καταναλώνει ένα μπουκάλι μπύρα ημερησίως.
8. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μηνιαία επιβάρυνση θα είναι επίσης της τάξεως των 5 ευρώ ακόμη και για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 700-800 λίτρα σε ετήσια βάση.
9. Δεν πίνει καφέ ο εργαζόμενος των 1000 ευρώ; Τα 2-4 ευρώ στο κιλό, θα αποτυπωθούν στο ράφι με μια ανατίμηση της τάξεως του 10%. Για ένα άτομο που καταναλώνει δύο espresso την ημέρα, (άρα 60 κάψουλες τον μήνα), η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται περίπου στα 20-24 ευρώ. Άρα θα χαθούν τουλάχιστον 2-3 ευρώ τον μήνα και από αυτό το μέτρο.
Φαίνονται όλα αυτά… ψιλά; Αν τα προσθέσεις, για έναν εργαζόμενο των 810 ευρώ καθαρά που πίνει μπύρα, καπνίζει, πίνει καφέ, θέλει να ζεσταθεί με πετρέλαιο (αυτό έχει η πολυκατοικία), θέλει να έχει ένα σταθερό τηλέφωνο και να δαπανά από 30-50 ευρώ τον μήνα για μια συνδρομή στην τηλεόραση προκειμένου να κόψει τη δαπάνη της διασκέδασης έξω, ο λογαριασμός ανέρχεται στα 70 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον ή στα 840 ευρώ τον χρόνο. Να λοιπόν τι κάνει το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης: μειώνει το ατομικό εισόδημα του εργαζόμενου των 810 ευρώ κατά 8-10%.

*Το παράδειγμα της απώλειας του 10% του μισθού, "αλιεύθηκε" από: fpress.gr