Σελίδες

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις.

  Για ακόμα μιά φορά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες!
Διαγνωστικά κέντρα: Εκπτωση - φάντασμα για τους ασφαλισμένουςΗ κυβέρνηση ακολουθώντας τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση για την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας, την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος και τη σταδιακή συρίκνωση των δημόσιων δομών, μετακυλίει το κόστος στις τσέπες των ασφαλισμένων οι οποίοι παρά τη φορολογία και τις εισφορές που έχουν καταβάλλει μια ολόκληρη ζωή, δεν έχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειαστούν.
Κατ` αρχήν, η συρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων  διαγνωστικών και εργαστηριακών δομών (πρώην ΙΚΑ κ.τ.λ.) έχει καταστήσει τους μεγάλους πολυεθνικούς (και όχι μόνο) ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κερδοφόρο τομέα των διαγνωστικών-εργαστηριακών εξετάσεων, σε αποκλειστικούς σχεδόν παρόχους στον συγκεκριμένο τομέα της υγείας, λαμβάνοντας υπ` όψιν και την αντικειμενική αδυναμία των Νοσοκομειακών εργαστηρίων και τμημάτων (όπου υπάρχουν) να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Οι πιέσεις αλλά και οι εκβιασμοί των επιχειρηματιών της υγείας για να διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος από τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης ευθυγραμίζεται στο ακέραιο με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για την παράδοση  του κοινωνικού αγαθού της υγείας στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και αντί να ενισχύει, κλείνει δημόσια εργαστήρια και δομές.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη (δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 372, 18.2.2016) η όποια οικονομική απώλεια προέκυπτε για τα  ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από τις πρόσφατες μειωμένες τιμές στην αποζημίωση που έδινε ο ΕΟΠΥΥ, μεταφέρεται τώρα στις τσέπες των ασφαλισμένων.
Η μετακύληση του κόστους γίνεται με τον εξής τρόπο: 
Μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν συμμετοχή 15% επί της ασφαλιστικής τιμής μιάς εξέτασης.
Με την απόφαση του κ. Πολάκη, το 15% θα καταβάλεται επί του κρατικού τιμολογίου το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από την ασφαλιστική τιμή.
Για παράδειγμα, μία εξέταση έχει τιμή -βάσει του κρατικού τιμολογίου- 30 ευρώ και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 18 ευρώ. Μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι κατέβαλλαν συμμετοχή 15% στα 18 ευρώ, που είναι η ασφαλιστική τιμή. Τώρα, η συμμετοχή θα υπολογίζεται επί των 30 ευρώ.
'Oσο για τον ΕΟΠΥΥ, θα αφαιρείται από την αποζημίωση πού θα δίνει στα ιδιωτικά κέντρα το 15% της συμμετοχής του ασφαλισμένου, αλλά εδώ το 15%  θα υπολογίζεται στην ασφαλιστική τιμή! Η διαφορά από την αύξηση που θα προκύψει για τους ασφαλισμένους, πηγαίνει στις τσέπες των ιδιωτών. 
 Η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το άνοιγμα δημόσιων διαγνωστικών και άλλων εργαστηρίων, η στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό και η παροχή της κατάλληλης υλικοτεχνικής  υποδομής, είναι η μοναδική λύση για την παροχή δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στο λαό.
Μια τέτοια στρατηγική για την υγεία περιέχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την απαλλαγή από τα μνημόνια ώστε να είναι δυνατή η χάραξη μιας άλλης πολιτικής πρός όφελος του λαού